Συζητάμε για την Υγεία στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στη Θήβα

Ο αθεράπευτος ιός είναι ο καπιταλισμός.

Υγεία δημόσια δωρεάν για όλους! Όχι εμπόρευμα. 

Συζητάμε για την Υγεία

Πέμπτη 23 Ιούλη, 20:30

Θήβα, πλατεία Αγίου Γεωργίου

Ομιλητής: Γιώργος Μαρίνος,

μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Βουλευτής

Εργαζόμενη, εργαζόμενε, νέε, νέα, συνταξιούχε,

Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τη γύμνια του συστήματος Υγείας όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο. Από τη μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ με τους κοντά 140.000 νεκρούς, ως τη Μεγάλη Βρετανία και τις χώρες – πρότυπα της ΕΕ, την Ιταλία, την Ισπανία, ο κορονοϊός σαρώνει με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. 

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην απόφαση για περιοριστικά μέτρα και  εγκλεισμό του πληθυσμού, ξέροντας καλά ότι οι υποδομές Υγείας είναι ανύπαρκτες και η επέλαση του κορονοϊού θα έφερνε τραγικά αποτελέσματα. Τώρα προχωρά στο άνοιγμα του Τουρισμού και των αεροπορικών μεταφορών με τους όρους που επιβάλλουν οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεταφορικές εταιρείες και οι tour operators, δημιουργώντας μεγάλη ανησυχία και κινδύνους.

Ταυτόχρονα, την ώρα που δίνει δισεκατομμύρια σε μια σειρά επιχειρηματικών ομίλων για να ξεπεράσουν τη νέα κρίση του συστήματος, δε δίνει παρά ψίχουλα για την αγορά του απαιτούμενου εξοπλισμού για τις δομές Υγείας, ενώ συνεχίζει την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων να μη γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, μέσω και των τοπικών παραγόντων τους, προσπαθούν να κάνουν «αντιπολίτευση» στην πολιτική που οι ίδιοι υλοποίησαν τα προηγούμενα χρόνια ως κυβερνήσεις και εξακολουθούν να στηρίζουν και σήμερα.  Θέλουν με αυτό τον τρόπο να κρύψουν τις τεράστιες δικές τους ευθύνες για την κατάσταση του Νοσοκομείου της Θήβας και των υπόλοιπων δομών Υγείας στην περιοχή.

Η πολιτική που εφαρμόζεται, όσο κι αν δεν εξηγείται με τη λογική ειδικά μπροστά στην πιθανή νέα έξαρση της πανδημίας τους επόμενους μήνες, εξηγείται από τη στόχευσή της, την πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις. Αυτή η πολιτική αποσκοπεί στην υποστελέχωση και υποβάθμιση των δομών Υγείας σε τέτοιο βαθμό, ώστε η είσοδος ιδιωτών και στα δημόσια Νοσοκομεία να «πέσει σαν ώριμο φρούτο».

Στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Θήβας και Τανάγρας, με πληθυσμό 55.000 κατοίκων, με μια τεράστια Βιομηχανική Ζώνη με εκατοντάδες εργοστάσια και άλλους εργασιακούς χώρους (με συνεχή εργατικά ατυχήματα), με τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας (με αρκετά τροχαία), με έναν καταυλισμό Ρομά, δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και ένα συγκρότημα φυλακών, οι τραγικές ελλείψεις μιλάνε από μόνες τους:

 Στο Γενικό Νοσοκομείο Θήβας, υπηρετούν αυτή τη στιγμή 2 παθολόγοι, 3 παιδίατροι (1 με σύμβαση), 1 γενική ιατρός, 3 αναισθησιολόγοι, 5 χειρουργοί (1 άνω των 65 ετών, 2 με σύμβαση, 1 στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), 2 ακτινολόγοι (1 με σύμβαση), ενώ δεν υπάρχουν πνευμονολόγοι, λοιμωξιολόγος και εντατικολόγοι.

 Εκτός των ιατρών, στο Νοσοκομείο υπάρχει μακροχρόνια έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε τραυματιοφορείς, προσωπικό καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης.

 Οι ελλείψεις στο προσωπικό του ΕΚΑΒ έχουν ως συνέπεια στις περισσότερες βάρδιες να μη λειτουργεί παρά μόνο ένα πλήρωμα ασθενοφόρου.

 Τραγικές ελλείψεις κύρια σε προσωπικό αντιμετωπίζουν και οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας Σχηματαρίου, Ερυθρών και Θήβας, τα ιατρεία Οινοφύτων και η ΤΟΜΥ Θήβας.

Το προηγούμενο διάστημα, το προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας και στην περιοχή μας έδωσε μια πραγματική μάχη για να φέρει σε πέρας τις ανάγκες που προέκυψαν, παρά τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό. Ωστόσο, η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, όπως την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, την προμήθεια εξοπλισμού, τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας σε επάρκεια και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής μας έχουν κάθε συμφέρον από την πλήρη λειτουργία τόσο του Γενικού Νοσοκομείου Θήβας όσο και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ειδικά οι χιλιάδες εργάτες στους χώρους εργασίας της περιοχής έχουν ανάγκη την απόλυτη τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, από ένα σύστημα πρόληψης και άμεσης αντιμετώπισης των εργατικών ατυχημάτων. 

Τους προηγούμενους μήνες, δεν πάρθηκε κανένα απολύτως μέτρο ουσιαστικής ενίσχυσης των δομών υγείας και των υπηρεσιών υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία στην περιοχή μας. Είναι ενδεικτικό ότι στους χώρους δουλειάς ο κάθε εργοδότης έκανε κυριολεκτικά ότι καταλάβαινε, ενώ ακόμη και ο εξοπλισμός για τη λειτουργία ΜΕΘ και Κέντρου Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο Θήβας κινδυνεύει με άμεση μεταφορά σε άλλα Νοσοκομεία, αφού δεν προβλέπεται η πρόσληψη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που απαιτείται να τον λειτουργήσει…

Με τα δεδομένα αυτά, οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ ανοίγουν για πολλοστή φορά τη -βολική για τους ίδιους- κωμικοτραγική συζήτηση περί κόντρας μεταξύ των Νοσοκομείων Θήβας και Λιβαδειάς, η οποία κρύβει τον ελέφαντα κάτω απ’ το χαλί. Εκείνες οι δυνάμεις που επί δεκαετίες υποβαθμίζουν τη δημόσια Υγεία, μη θέλοντας να σκεφτούν καν για την κάλυψη των τεράστιων κενών σε χρηματοδότηση και προσωπικό, σηκώνουν τη σημαία του επαρχιώτικου τοπικισμού. Λες και η κατάσταση στις δομές Υγείας όλης της χώρας δεν είναι η ίδια…

Εργαζόμενη, εργαζόμενε, νέε, νέα, συνταξιούχε,

Στον αντίποδα της λογικής που θέλει την Υγεία εμπόρευμα, είναι η πρόταση του ΚΚΕ. 

Για σχεδιασμό και ανάπτυξη δομών Υγείας σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο, σχεδιασμό πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, σχεδιασμό επιδημιολογικής επαγρύπνησης και προστασίας της δημόσιας υγείας. 

Προτάσσουμε ιδιαίτερα τον προσανατολισμό στις υπηρεσίες πρόληψης που απευθύνεται πρώτα από όλα στους υγιείς. Με ανάπτυξη υπηρεσιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. 

Στον αγώνα αυτό, απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης πρώτα από όλα στους υγειονομικούς, αλλά και σε όλο το λαό της περιοχής. Χωρίς μεγάλα λόγια και ανέξοδα χειροκροτήματα, να οργανώσουμε την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων: 

 Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά προσωπικού όλων των ειδικοτήτων του ΓΝ Θήβας με μόνιμες προσλήψεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες και για την στελέχωση και λειτουργία ΜΕΘ και Κέντρου Αιμοδοσίας. 

 Να στελεχωθούν πλήρως σε προσωπικό και εξοπλισμό με έκτακτες προσλήψεις για να λειτουργούν σε 24ωρη βάση τα Κέντρα Υγείας Σχηματαρίου, Ερυθρών και Θήβας, τα ιατρεία Οινοφύτων και η ΤΟΜΥ Θήβας, ώστε να υποστηριχθούν αποστασιοποιημένα οι περιπτώσεις ήπιων συμπτωμάτων, χρόνια πασχόντων και εργαζομένων σε χώρους δουλειάς.

 Εξασφάλιση της γρήγορης μετάβασης επειγόντων περιστατικών και δειγμάτων από όπου προς όπου χρειάζεται. Για αυτό απαιτείται άμεσα στελέχωση του υποβαθμισμένου ΕΚΑΒ.

 Για όλα τα παραπάνω προϋπόθεση είναι και η μονιμοποίηση των επικουρικών, όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μέτρα και μέσα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των υγειονομικών. Ένταξή των υγειονομικών στα ΒΑΕ. 

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες η Υγεία να μην είναι πολυτέλεια και ακριβό εμπόρευμα. Το εμπόδιο είναι το καπιταλιστικό κέρδος και στο κοινωνικό αγαθό που λέγεται Υγεία. Το ΚΚΕ καλεί σε μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό για Υγεία σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν για όλους. 

Σχετικά